Dronninga av Dovrefjell

Bli bedre kjent med Norges høyeste fjelltopp utenfor Jotunheimen.

Dronningen av Dovrefjell ruver 2286 meter over havet, og er Norges 24. høyeste fjelltopp. Det høres ikke voldsomt ut, og det er kanskje å underselge selveste Snøhetta – dronninga vår.

I tillegg til å være «bare» den 24. høyeste fjelltoppen i Norge, er Snøhetta den høyeste fjelltoppen utenfor Jotunheimen. Og om du ikke samler topper, så lover vi at turen er vel verdt de litt seige høydemeterne til topps.

Var Norges høyeste

Snøhetta hadde status som Norges høyeste topp en periode, i likhet med flere andre topper, som blant annet Glittertind, Store Skagastølstind og Gaustatoppen. Historien til oppmåling og utviklingen av kart er lang, og hadde sin spede start på 1700–tallet. Med ymse utstyr og stor utforskertrang tok geologer seg til topps og kartla fjellheimen. Høyden på Snøhetta har variert fra rundt 2000 meter over havet, til over 5000 meter over havet, alt etter tidsepoke, utstyr og kunnskap. 

 

 

Imponer turfølget med lokal ost på toppen! Dovre ysteri lager den smakfulle osten Snøhetta.

 
Fire topper – fra Østtoppen til Vesttoppen

I dag er høyden på Stortoppen/Østtoppen fastslått til 2286 meter over havet. Massivet består av fire topper, Stortoppen, Midttoppen (2278 moh), Hettpiggen (2261 moh og Vesttoppen (2253 moh). Sammen danner de en imponerende profil med den brelagte Gryta mellom seg. Det er merket rute opp til Stortoppen og til Vesttoppen, veiskillet går øst for Istjørni.

Tips! Om du går forbi Stortoppen og til den litt mer luftige Midttoppen, får du en bredere utsikt bak Snøhettamassivet og ned i gryta. Skal du videre forbi Midttoppen trenger du klatreutstyr og klatreerfaring.

 

 

Utsikt fra Vesttoppen.

 

Fakta om turen

  • Ta skyttelbussen til Snøheim, der starter turen. Se busstider og informasjon om biletter her.
  • Turens lengde er 6 kilometer én vei.
  • Det er 800 høydemeter fra Snøheim til Stortoppen (2286 moh).
  • Det er sti og stein frem til foten av Snøhetta, så er det steinur til topps
  • Ta med godt med drikke og niste Ha på godt skotøy og ha med ekstra klær i sekken. Sommeren på høyfjellet kan være kald, med vekslende vær.
  • Snøheimbussen går fra juni-september.
Del gjerne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print