Med firetakt over fjellet

Ri over vidder, bestig topper med utsikt over Rondane og Dovrefjell, kryss elver og følg koselige stier gjennom bjørkeskogen. Hvis hest er best, så blir ikke livet bedre enn dette.

En dag eller flere på hesteryggen byr på fantastiske naturopplevelser. På hesteryggen tilbakelegger man flere kilometer enn man gjør til fots, og man kommer akkurat høyt nok opp til å skue ut over tretoppene uten å behøve å se hvor man plasserer beina. Øynene kan hvile på blikkstille fjellvann eller storslagen steinrøys, eller på et par vuggende ører som innimellom snur seg bakover for å sjekke om du fortsatt henger med.

– Hester er like forskjellige av lynne og personlighet som mennesker, derfor er det viktig å finne riktig hest til riktig person, og legge inn en god økt der man blir kjent med hestene før man rir ut, sier Anne Stine Hjerkind på Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning.

 

Fjellet er fint i allslags vær. 

 

Etter at pelsen er striglet, hovene renset, salgjorden strammet og hjelmene festet skritter man på rekke ut i fjellheimen. Hest og rytter bruker noen hundre meter på å komme inn i samme rytme, etter det er man stort sett klar til å avansere. Og dersom det frister å sveve halvannen meter over bakken i høyt tempo er islandshest og tølt tingen. Fjellstøtt og fjærende beveger fire hundre kilo hest seg gjennom det kuperte terrenget. For rytteren kjennes det både fartsfylt og trygt på en gang.

Blir det for lite med en dag på hesteryggen kan eventyret utvides med en eller flere dager. På overnattingsturer er samværet med hest, natur og folk i fokus, og man kommer seg høyt opp og langt inn på de ville, uberørte viddene. Her risikerer man å ri kilometer på kilometer uten å møte andre enn en forsiktig fjellrev eller en flokk med villrein. Og etter en dag i salen smaker det godt med lokal mat tilberedt over bålet, og røverhistoriene sitter som oftest løst utover de lange, lyse nattetimene.

– Vi synes hver tur har sin sjarm, være seg det å overnatte nær stjernene over tusen meter over havet i store telt med vedfyring, eller etter en dusj i hvite laken på et fjellhotell. Vi har en tur som passer alle, sier Anne Margrethe Sæterhaug på Kvistli Islandshester i Folldal.

Da gjenstår det vel bare å si: saddle-up, cowgirls and -boys!

 

 

Moskussafari på hesteryggen foran Snøhetta.

 

Dovrefjell er proppfull av historie og kultur.

Nedstigning til Grimsdalen langs sti. (Alle foto: Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning)

Del gjerne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print