Moskusen – kjempen fra urtiden

Gjennom kikkerten ser du runde, mørke silhuetter. Det kan se ut som det ligger noen store steiner spredt mellom mose og kjerringris. Helt til én reiser seg, stirrer intenst på deg, og rister løs på den lange raggete pelsen.

Under pelsen er det en okse med matchvekt på nesten 300 kilo. Med sikre steg tar den seg frem i ulendt høyfjellsterreng. Moskusen ser kanskje ikke så elegant ut ved første øyekast. Den er lav og kraftig, og virker nesten framtung. Likevel kommer den lett opp i en fart på 60 kilometer i timen!

Lever i arktiske strøk

Moskusen er en innført art i Norge, og stammen på Dovrefjell stammer fra 27 dyr som ble hentet fra Grønland mellom 1947-1953. Av disse var det bare 11 som overlevde, en av disse var moskuskua Eva. Moskusen lever i dag i Nord-Canada og nord-øst i Grønland. Det er satt ut dyr flere steder i verden, som i Russland og flere steder langs kysten i Alaska.

Norske fangstfolk jaktet moskus i Grønland fra 1890 og frem til 1960-tallet. Det var flere forsøk på å sette ut moskus flere steder Norge, på Svalbard og i Sverige. Men det er kun stammen på Dovrefjell som har overlevd. En liten flokk brøt ut på 70-tallet og etablerte seg i Härjedalen i Sverige. En liten flokk lever idag i Rogen og i Femundsmarka.

Unik ull

Urdyret er bygget for et svært hardført klima, og trives best når gradestokken er under 10 varmegrader om sommeren, og med minusgrader om vinteren. Moskusen har en tykk pels med en spesiell underull – quivit. Denne har spesielt tynne fibre, og er 8 ganger varmere enn saueull! Om våren røyter moskusen underulla, og gjør klar sommerpelsen.

Med pelsen, kompakt bygning og et godt fettlag, klarer moskusen seg i tøft vintervær, og overlever 50 kuldegrader.

You musk keep distance

Moskusen på Dovrefjell er en vennlig kjempe. Men selv vennlige vesener kan reagere, og det gjelder å respektere intimgrensen til moskusen. Holder du minst 200 meters avstand unngår du å forstyrre dyrene unødvendig. 

Tips!

Opplev moskusen i sitt rette element med lokale guider! Vi har guider som er på fornavn med moskusen på Dovrefjell, og sikrer en god opplevelse for dyr og folk.
Del gjerne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print