Moskusen på Dovrefjell har vokst fra knappe 10 dyr på 1950-tallet, til stammen på rundt 300 dyr i dag. De første dyrene kom til Dovrefjell fra Grønland i 1932, og det kom puljer av dyr frem til 1953. Det var ikke alle som klarte seg, så det var 11 dyr som er opphavet til dagens stamme.
Bestemors velling berget Eva
En av de som klarte seg var moskuskua Eva. Men det var kun takket være handlekraftig og håndtering og kreativ føde. I 1948 kom det fire moskuskalver til Dombås, på ordre fra Landbruksdepartementet. Turistvert og moskusoppsyn John Angard skulle ta hånd om kalvene på gården sin. Tre av de unge kalvene døde, og gode råd var dyre.
Bestemoren til John visste råd, og kokte sammen en kraftig velling av nysilt melk, byggkorn, tørrfisk-mel og timotei. Eva måtte riktignok fores med tvang, men ved hjelp av kraftkosten overlevde hun.
Eva var ute etter brødmat
John var turistvert på Reinheim turisthytte (gamle Snøheim) og delte ofte matpakka si med henne, og hun likte nok godt brødskivene.
Når Eva ble sluppet ut på de vide viddene på Dovrefjell var ikke matpakkene glemt. Problemet var at hun oppsøkte turgåere som hadde med seg matpakke – når det raslet i papir, kom gjerne Eva for å få en smakebit. Ikke alle satte like stor pris på den nærgående moskuskua!
Opplev moskusen på Dovrefjell
Det er flere generasjoner siden Eva levde, og de raggete moskusene på Dovrefjell lever fritt og vilt. De er ikke så vare for mennesker, men sier ifra om du kommer for nærme!
Skal du oppleve moskusen, anbefaler vi deg å bli med en lokal guide. Her får du nesten garantert se moskus – og får en mye større opplevelse ut av turen.
Kilder; Moskusboka, Egil Hyldmo. Foto: Privat / Gudbrandsdalsmusea