Pikhetta – nålen som spidder skylaget

Pikhetta er en flott topptur du kan nå fra Hjerkinn eller Grimsdalen. Fra her får du oppleve tre nasjonalparker!

Dovre kan vise til hele tre nasjonalparker, Rondane, Dovrefjell-Sunndalsfjella og Dovre nasjonalpark. På hvert sitt vis byr de på både adrenalinkick og sjelefred.

Den evige og opprinnelige Rondane nasjonalpark overvåkes av det mektige Rondanemassivet, med flere kjente topper som ruver over to tusen meter, hvorav Rondeslottet strekker seg aller høyest. Her finner man en perle av en seterdal, Grimsdalen, hvor man på et sykkelsete kan følge leiet til elva Grimsa og møte på både beitedyr og gjetere.

Dovre nasjonalpark er som den mer sjenerte og tilbaketrukne naboen mellom ruvende Rondane og evigunge Dovrefjell. Landskapet er snillere, fjellene rundere, tiden går saktere og freden senker seg over kropp og sinn. Her vandrer man over myk mose gjennom lyng og steinur, mens klukkingen fra små bekker er det eneste som bryter stillheten.

Lengst nord ligger stødige Dovrefjell med historisk sus og kultur bak hver stein. Her har villreinen beitet i tusenvis av år og fjellfolket gitt husly til konge og fant i generasjoner. Hvit og vakker troner selve dronninga av Dovrefjell, og med sine 2286 meter ser ikke Snøhetta ut til å ha planer om å falle med det første. Ved hennes fot finner du det særegne urdyret moskusen som et gufs fra fortiden.

 

Fra DNT-stien mellom Grimsdalshytta og Hjerkinn får du flott utsikt inn i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.

Både totusenmeterstoppene i Rondane og dronninga av Dovrefjell er vel verdt sine gnagsår, men det finnes også mindre kjente, mer beskjedne bestigninger som kaller på dem som tar seg tid til å lytte. En av dem er Pikhetta i Dovre nasjonalpark, som svarer godt til navnet sitt der den troner over de endeløse viddene. Toppen er som en nål som spidder skylaget. Grimsdalshytta er et ypperlig startsted for å bestige piggen. Her går DNT-stien rett opp i fjellet fra hytteveggen, og man følger den nordover mot Hjerkinn. Stien slynger seg gjennom en V-formet dal med den spektakulære Fallfossen i enden. Etter hvert må de røde T-ene vike for uberørt natur og utråkket mose i det ferden går østover med Pikhetta i sikte. Terrenget er lettgått og stien savnes ikke et sekund. Stillheten gir rom for store og små tanker.

Toppen av Pikhetta er lettest å nå fra sørvestryggen, og her oppe åpner landskapet seg i alle retninger. Østover ser man inn mot Folldal og Alvdal vestfjell, og i nord troner Snøhetta. Vestover fortsetter Dovre nasjonalpark med Kattuglehøi og Grønhøe. I sør ruver det karakteristiske Rondane-massivet. Etter å ha fått kjenne litt på følelsen av å være de eneste på to bein nord for Dombås, og muligens inntatt en brødskive eller to på toppen av verden, tar man fatt på de åtte kilometerne tilbake til Grimsdalshytta. Beskjedne blomster stikker seg frem her og der, også de synes å ta livet med stoisk ro. I Dovre er det godt å være.

 

Vårblomsten fjellsmelle med Pikhetta i bakgrunn.

Del gjerne
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print